perjantai 18. maaliskuuta 2016

Yhtä juhlaa

Kypros kuuluu niihin eteläisen Euroopan maihin, joissa osataan juhlia mitä ihmeellisimmistä asioista. Kuuluvatkohan suurin osa juhlista kirkollisiin menoihin vai onkohan muita karkeloita vielä enemmän?





Tässä pääsiäisen paikkeilla, kun otetaan huomioon ortodoksiperinne, juhlitaan oikein kunnolla, sillä ennen pääsiäistä vietetään paastoaikaa, johon kuuluvat monet menot. Ennen paaston alkua siellä täällä nousee kotien ja teollisuuslaitosten pihoista yhdessäolon grillisavut. Tsiknopempti - Τσικνοπέμπτη - on lihan grillijuhla 11 päivää ennen vihreää maanantaita. Sitä voisi kuvata meidän laskiaistiistailla, vaikka se onkin torstaina. Toisaalta sen juuria on varmaan englantilaisessa noin saman ajankohdan pannukakkupäivässä.


Vihreä maanantai määritellään 50 päivää ennen pääsiäistä ja se on oikea yhteisen juhlan päivä. Kaikki kynnelle kykenevät suuntaavat kulkunsa puistoihin ja muille nurmille, jonne viritetään suuret pöydät, jotka notkuvat grilliherkuista. Nyt grillataankin mustekalaa ja vihanneksia, eikä lainkaan lihaa tai kalaa. Tansseja ja pelejä harrastetaan musiikin soidessa kaikkialla joko radioista tai orkestereiden esittämänä. Ja leijat lentävät taivaalla !
Sitä ennen on suuri karnevaali, jossa suurena moni-ilmeisenä kulkueena kuljetaan läpi kaupungin. Tapahtuma Limassolissa on satojen ihmisten miehittämä ja se huomioidaan laajalti myös mediassa maan ulkopuolellakin. Suurta karnevaalikulkuetta viikkoa ennen oli lasten karnevaali, jossa jo ryhmien osallistujamäärää oli rajoitettava väkimäärän paisuessa liian suureksi. Sisääntulotien ruuhkasta päätellen osallistujia tuli myös Limassolin ulkopuolelta.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti