lauantai 19. maaliskuuta 2016

Kyproksen luontoa

Kolme kaunotarta
Maaliskuun ehdottomat puukaunottaret ovat Juudaksenpuu, Cercis siliquastrum, Korallipuu, Erythrina tomentosa ja Kirjobauhinia, Bauhinia variegata. Kaksi ensimmäistä ovat kesävihantia, mutta kirjobauhinia säilyttää lehtensä läpi vuoden. Näitä puita ei vaatimattomuus maaliskuussa vaivaa! Ne aivan huutavat loistavalla värillään ja kukkarunsaudellaan.
Juudaksenpuu kurottelee aniliininpunaisia kukkaoksiaan korkeuteen, osa oksista taipuu kuitenkin alas kulkijan poimittavaksi.
Korallipuu kukkii suurin oranssiin vivahtavin jykevin kukkatertuin. Vahvat oksat ovat kukkia ja nuppuja aivan täynnä kukinnan alkaessa.
Kirjobauhinian kukat kohoavat korkeuteen, mutta niitä putkahtaa aika alas melkein rungosta. Sen kukinta-aika on pitkä, maaliskuusta vuoden loppuun. Pari kuukautta se kerää voimia uutta kukintaa varten. Näitä puita ei voi olla huomaamatta, jos katseensa tiestä kohottaa. Tuoksu ei kulkijaa pysäytä, vaan silmiinpistävä värimaailma sen tekee.




Juudaksenpuu on peräisin täältä Välimeren alueelta ja Länsi-Aasiasta. Se on suosittu koristekasvi runsaan ja kauniin punaisen kukintansa ansiosta. Vuorikylissä näkee pieniä juudaksenpuita istutettuna kylien pihoilla ja pikkupuistoissa. Sen oksat ovat hennompia, kukkien aikaan se on vasta saamassa lehtiä. Nämä hentoiset uudet lehdet muistuttavat hiukan kotoisan lehmuksemme lehtiä, siis hiukan sydämenmuotoisia. Kukkia varisee sitä myötä kun uusia puhkeaa loistoon, niitä tuntuu tulevan yhä lisää, alla oleva heinikko punertuu kauniisti.



Korallipuu on kotoisin Itä-Afrikasta, se loistaa värillisenä tukevine harmaine oksineen täysin lehdettömänä, se jatkaa kukintaansa vielä lehtien puhjettuakin jonkun aikaa, Oksissa on harvakseen jykeviä piikkejä. Sen lehdet ovat kolmiosaisia, sitten kun niiden aika koittaa. Kun korallipuu pudottaa kukkiansa on maa sen alla täynnä kuin suuria oranssin värisiä papukaijan nokkia.



Kirjobauhinia on kotoisin Etelä- ja Kaakkois Aasiasta. Se tunnetaan myös nimellä kamelinjalka, sillä sen lehdet ovat kuin kamelin jalkapohjat. Se on suosittu koristepuu subtrooppisessa ilmastossa, siitä saadaan myös maustetta, jota käytetään Pakistanissa ja Intiassa. Näyttävät kukat ovat punaisen erisävyisiä, vaalean - kirkkaan punaisesta lähes valkoiseen. Siinä on jopa mietoa tuoksuakin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti