tiistai 15. maaliskuuta 2016

Kyproksen luontoa

Kyproksella on muutakin kiinnostavaa, Kyproksen kasvimaailma on suomalaiselle luontoharrastajalle melkoinen yllätys.
Kuivan, kuuman kesän ja pitkälle syksyyn venyvän kuivan kauden aikana kasvimaailma vähenee. Kesän kasveja löytyy kuitenkin vielä marraskuussakin, ja jo joulukuussa alkaa kevään kasvien ilmestyminen. Siis syksy ja kevät lyövät kättä toisilleen! Tähän seikkailuun on hauska heittäytyä ja tehdä löytöjä, kuin kirpputorilta. Ei koskaan tiedä mitä kulkija löytää. Sydämensä luonnolle menettänyt saa kokea pettymyksiä, mutta vieläkin enemmän iloisia yllätyksiä.
Maaliskuun eräs erikoisuus luonnossa on Kyproksen endeeminen Esparsetti. Sen vaatimattomuus risujen seassa pilkottaessa ei paljoa kerro itse kasvista. Ei sen kukatkaan pistä huolettoman kulkijan silmään, se odottaa löytäjää ja palkitsee tarkkasilmäisen erikoisilla
kukillaan. Kuivana keväänä se nousee vaatimattomana, mutta kohoaa selvästi komeampana talvisateista nautittuaan. Sen kaverina pistelevät kulkijaa piikkiset Kaprispensaan pitkät taipuisat oksat, jotka ennättävät naarmuttaa sekä käsiä, että sääriä kameran käyttäjältä. Maaliskuussa se on vielä pääosin lehdetön joten saattaa jäädä huomaamatta ennen kuin on myöhäistä.    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti