torstai 17. maaliskuuta 2016

Kyproksen luontoa

Myskisorsa, Cairina moschata
Melkoinen yllätys on luonnossa liikkujalle kohdata myskisorsa jokiuoman kivikossa. Vielä suurempi yllätys on kohdata kaksi myskisorsaa! Näin voi käydä, luonto tarjoaa ihania yllätyksiä, jos sattuu oikeaan paikkaan ja oikeaan aikaan. Eihän tällaista lintua suomalainen luonnossa tunnista, mutta onneksi on lintuihmisiä, jotka auliisti jakavat tietoaan. Kiitos heistä. Monena päivänä tällaista täytyy käydä kurkkaamassa, ja sitten yks kaks se onkin poissa eikä enää näyttäydy.

Muutaman viikon kuluttua putkahtaa toinen myskisorsa uiskennellen kuuden kilometrin päässä patojärven lahdelmassa. Pari viikkoa se soutelee hiljalleen madaltuvassa patojärvessä. Ja yllätys, tämä uros piipahtaakin viikon matkalla jossain, käy noutamassa salaisesta paikasta morsiamen ja nyt on kaksi myskisorsaa, jotka uiskentelevat kylki kyljessä. Kevättä ilmassa selvästi! Kesällä niitä on sitten toivottavasti pienokaisten kera kymmenkunta, jos kaikki mukavasti sujuu.

Myskisorsan kesytyshistoria ulottuu kauaksi ennen Kolumbuksen saapumista Amerikkaan. Nykyään myskisorsa, joskus myös myskiankaksi kutsuttu, on yleinen puistolintu. Sitä kasvatetaan ja jalostetaan erittäin yleisesti ympäri maailmaa, myös Suomessa, lihansa vuoksi ja puistolammikoiden koristeeksi. Villiintyneitä myskisorsia tavataan Uudessa Seelannissa ja Euroopassa ja nyt todistettavasti siis Kyproksella.
Luonnossa myskisorsat ovat hyviä lentäjiä, mutta tarhaoloissa lentolihakset jäävät heikoiksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti