maanantai 29. lokakuuta 2018

Sadonkorjuuaikaa


Olemmehan me kaikki Suomessa tottuneet sadonkorjuuaikaan. Viljapellot kellastuvat, puidaan, omenapuut notkuvat hedelmien painosta, perunat korjataan, metsästä haetaan marjat ja sienet . . . .

Niin täälläkin syksy näyttää syksyltä, osa puista ja pensaista pudottaa lehtensä, vaikka lämpö huitelee kolmessakympissä. Se sato, mitä me näemme, on pääasiassa hedelmiä, pähkinöitä, kurpitsoita. . .
Aprikoosi, Prunus armeniaca







Osa on meikäläiselle tuttuja osa outoja, emme tunnista kaikkia näkemiämme. 











Avokado, Persea americana

Granaattiomena, Punica granatum


















Tässä jotain esimerkkejä syksyn sadosta: Aprikoosi, Prunus armeniaca, Avokado, Persea americana, Granaattiomena, Punica granatum, Guava, Psidium quajava, Koristekurpitsa, Citrullus calocynthis, Kurpitsa, Cucurbita pepo, Luumupuu, Prunus domestica, Mustajalopähkinä, Juglans nigra, Oliivipuu, Olea europea, Pullokurpitsa, Lagenaria siceraria, Saksanpähkinä, Juglans regia, Viikunapuu, Ficus carica, Viiniköynnös, Vitis vinifera.

Guava, Psidium quajava

















Koristekurpitsa, Citrullus calocynthis




Tärkein on meidän ihan oma löytömme vuorenrinteen ja maantien välissä, asfaltille mielivä Koristekurpitsa, Citrullus calocynthis. tätähän ei voi tänä syksynä sanoa sadoksi, vain yksi pikkuruinen pyörylä kertomassa, että elossa ollaan. Sitä suurempi oli ilomme kun huomasimme sen!







Kurpitsa, Cucurbita pepo
















Luumupuu, Prunus domestica
Mustajalopähkinä, Juglans nigra








Hedelmäpuissa ei oikeastaan ole enää syksyn hedelmiä, avokadotkin on poimittu jo kaikki, mutta oliivipuut kantavat vielä satoaan, samoin sitruspuut. 




Oliivipuu, Olea europea


Pullokurpitsa, Lagenaria siceraria
Saksanpähkinä, Juglans regia




Muutama vuosi sitten, kun sää ei ollut näin kuivaa ja kuumaa, oli lokakuussa avokadoja vielä puissa. Saimme "avokadomieheltä" joskus maistiaisiakin.






Viikunapuu, Ficus carica









Emme oikeastaan tiedä koska täällä on puintiaika, sen tiedämme, että nyt syksyllä vilja kylvetään. Olemme nähneet jo muokattuja peltoja kylvöä odottamassa, seuraavaksi näemme oraspeltojen vihreyttä joulukuusta alkaen, sitä odotellen, luonnossa seikkaillen, sadetta toivoen. A





Viiniköynnös, Vitis vinifera

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti