keskiviikko 24. lokakuuta 2018

Muuttolintujen vaarantie



Syksy on muuttolintujen aikaa. Koemme Suomen syksyssä sykähdyttävänä kun satumme näkemään korkealla matkaa tekevän lintuauran. Vilkutamme näkemiit, seuraamme katseella kunnes se häipyy kaukaisuuteen. Toivomme niille turvallista matkaa ja voimia merten ylityksiin. Ei tule mieleen, että yksi turvallisuutta uhkaava tekijä on ihminen.

Mustapäätasku, Saxicola rubicola


Kypros on eräs muuttolinnuille vaarallisista maista. Kauas etelään matkaavat muuttolinnut levähtävät ja tankkaavat täällä. Täällä on myös pitkät perinteet pikkulinnuilla herkuttelulla. Nykyään se on kiellettyä ja vähenemään päin.
Verkkopyydys/ Cyprus Mail /BirdLife Cyprus



Luonnonsuojelijat tekevät yhä useammin ilmoituksia väärinkäytöksistä. Lintuja pyydetään esim. verkoilla ja liimalla. 








Juuri muutama päivä sitten oli paikallisessa lehdessä juttu naisesta, joka pyydysti lintuja levittämällä liimaa puiden oksille. Siihen levähtävä lintu tarttuu kiinni, jaloistaan, siivestään tai pyrstöstään. 
Tämä nainen oli vielä kiukkuinenkin, kävi käsiksi luonnonsuojelijoihin, jotka kuvasivat ansoja.

Liimapyydys // Cyprus Mail /BirdLife Cyprus

Liimoista viranomaiset saattoivat vahingoittumattomina vapauttaa 12 lintua, mutta 70 oli menehtynyt tai loukkaantunut jo pahoin. Nainen sai toimistaan tuntuvat sakot, onneksi.
Ihmisen toimintaa on joskus vaikea ymmärtää. Kulttuurieroihinko tämäkin toiminta kuuluu?










Onneksi maailma on lopultakin havahtumassa näihin tekoihin, Malta, Italia ja Kyproskin toivottavasti perässä. Luonto meillä vielä tänään on.

Luhtakana, Rallus aquaticus





Luontoon kuuluu sekin, että muuttomatkalla oleva Luhtakana, Rallus aquaticus lentää tänne jäädäkseen auton alle Kyproksella, ties vaikka oli tulossa Suomesta?  






LiejukanaGallinula chloropus






Tämä toinen, nuori LiejukanaGallinula chloropuson seikkaillut kadulla itsensä hengiltä.










Mutta Mustapäätasku, Saxicola rubicola tarkkailee ylväänä ympäristöään Egyptinpukinpensaan, Lycium schweinfurthii, kuivalla oksalla Amathuksen raunioiden luona. Tämä kaikki on luontoa. 


A



Lisäksi vielä tällainen video aiheesta:  https://www.youtube.com/watch?v=5oFOkqTtXFw


2 kommenttia:

  1. Voi...
    On vaikea tosiaan käsittää ihmisten julmuutta.
    Kreetalla asuessani en pitänyt miesten rastaanpyynnistä lainkaan.Silläkin pitkät perinteet.Jotenkin tuntui niin turhalta metsästykseltä,(en muutenkaan oikein tykkää metsästämisestä missään muodossa) eihän niissä lihaakaan ole juurikaan suupalaa enempää.
    Koko kesän lintuja ihastelleena ja monet pihan lintuystävät jo etelään hyvästelleenä surettaa...

    VastaaPoista
  2. Kiitos Mirjam-Matilda myötätunnosta luonnon pienimpiä kohtaan.

    VastaaPoista