lauantai 21. tammikuuta 2017

Roinaa, roinaa . . .


Sitä roinaa meillä ihmisillä riittää. Taitaa tämä eteläinen kulttuuri säilyttää tässäkin vahvan omaleimaisuutensa kuulutaanko EU:un tai ei. Riittääpä suomalaisella ihmettelemistä.

Olen kehitellyt mielessäni hauskaa kuvaa. Voi mikä hurmos syntyisikään suomalaiselle ”Kerää roska päivässä”-yhdistyksen innokkaalle jäsenelle, kun hän pääsisi tänne! Samoilla jalansijoilla olisi mahdollisuus poimia vaikka sata roskaa, hiukan vain kääntyy oikealle ja vasemmalle. Alkaen pienestä tupakka-askista, mäkkärin papereista ja -laatikoista, sitten voisi napsia viiden litran vesipullon, sitten litran ja puolenlitran, olut- ja juomatölkkejä, olutpulloja, sitten muovikasseja, pullollaan jätteitä ja tyhjiä . . . voi mitä kaikkea ihanaa täällä hän saisikaan kerätä!

Täällä on myös tapana jättää kadunvarren suurten roska-astioiden viereen käyttökelvollista tavaraa. Sohvia, nojatuoleja, patjoja, lipastoja, hyllyköitä. Sieltä osa häipyy, nopeastikin. Kerran näimme upeat talvisaappaat roskiksen vieressä ja kun hetken kuluttua palasimme kaupasta, ne oli poissa. Hyvä näin, parempi näin kun heittää luontoon. Pari päivää sitten näimme siistin toimivan lipaston kadun vieressä, toivottavasti joku tarvitsee sitä.



Olemme myös nähneet, miten joku käy säännöllisesti roskiksilta keräämässä esim. metalliromua, joku toinen taas muovituoleja, jne. Tämäkin on hyvä juttu.

Tuo kompostoinnin puuttuminen on loputon ihmetyksen aihe. Puutarhamyymälöiden takana on läjäpäin ruukkuja, niissä kuolleita kasveja ja multaa, leikattuja oksia, muovisäkkejä, kasvinsuojelupurkkeja, kaikki sulassa sovussa siinä levällään peittäen suuren maa-alueen. Nyt näyttää sieltä seasta puskevan freesian versoja, kohta voin poimia freesioita! Vau!





Eräälle pienelle vuorennyppylälle, Anemos-vuorelle, joka on entinen Amathuksen kaupunkivaltion nekropolivuori (luolahautoja) on vuosien aikana viety mielettömät määrät aivan kompostoitavaa jätettä, palmujen oksia, karsittuja pensasaitoja, nurmikon leikkuujätettä, kukkaruukkuja kukkineen.  







Suuri osa on jätesäkeissä, osa säkeistä jo hajoaa, mutta siellä on myös pölynimureita, jääkaappeja, telkkareita, tietokoneita, tulostimia, lasten leluja, lasipulloja, kauniita sinisiä, vihreitä. . . .


Tosin täällä on selvästi vähentynyt roinan määrä tienvierillä siitä mitä se oli vielä 10 vuotta sitten. Valistus tuottaa tulosta, vaikka hitaasti. Nyt roinaa löytyy vielä pienempien teiden varsilta, siis siellä, missä me pyöräilemme. Sieltä löytyy kaikkea sitä tavaraa, mitä meidän kodeissammekin on tai on ollut. Joskus huomaa, että joku ns. firmakin tyhjentää rojunsa luontoon. 







Vuosia näitä näkyjä katsellut ei enää viitsi paheksua, kenelle paheksuisikaan? Hauskaa on toisaalta pysähtyä ihmettelemään miten paljon maailmassa onkaan turhaa tavaraa, joka on ollut joskus tärkeää. Näitä lasten suuria värikkäitä muoviautoja ja mopoja jäämme usein ihmettelemään. Osa näyttää ihan ehjiltä ja toimivilta.









Täällä on kyllä edistystä näkyvissä, jäteautot tyhjentävät säännöllisesti jäteastiat ja pienissäkin kylissä on nykyään jo jätteenkeräyspisteitä. On lasinkeräysastioita ja vaatekeräyslaatikoita. Ihmiset tottuvat pikkuhiljaa niitä käyttämään, mutta pikaruokapaikkojen lähitienoot ovat yhtä sotkuisia kuin Suomessakin! 
A

8 kommenttia:

  1. Aa-ii-van! Eilen juuri ihastelin samaa, luontopolullemme on joku tyhjentänyt rakennusjätteensä, ensin yksi, sitten toinen, sitten vielä elektronikkaliikkeen pahvilaatikot jne jne.. En kyllä olisi uskonut, että sillä puolellakin ollaan yhtä hälläväliä.
    Pitäisi ehdottomasti saada ainakin pantti muovisille vesipulloille, niin häviäisivät hetkessä luonnosta. Niin kävi rautaromulle, samalla tosin lähti viemäreitten kannetkin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa, sitäkös se viemärikansien häviäminen oli viime talvena! Nyt niitä on hitsattu kiinni, ei enää "lähde kevyesti lentoon". Saikin pyöräilijä varoa ammottavia aukkoja kadunreunassa. Kiitos valaisevasta ympäristötiedosta, Ali

      Poista
  2. Minä asun vanhassa (yli 40 v.korkeassa kerrostalossa,ja harmikseni roskasäiliömme on sellainen iso pihalla. IHmiset laittavat sen ympärille tavaraa jonka he arvelevat kelpaavan muille mutta se näyttää sotkuiselta. Yleensä täällä taloissa on alhaalla huone roskasäiliöille,ja niin on tässä minukin talossani,mutta se on sivulla,ja kuulemma ei sovi puhtaanapitolaitokselle... Täällä on isoille vesi/limpsapulloille säiliöt,pienistä pullosta saa pantit ,samoin kuin tölkeistä joten niitä ei näy.Myös lasille,vaatteille,sanomalehdille ja muovipakkauksille löytyy säiliöt tässä minun tosi pienessä kaupunginsosassani.Toivoisin että olisi säiliöt myös orgaaniselle jätteelle,tai vaikka komposteri pihalla.Ystäväni asuu uudessa talossa,ja siellä voi tosiaankin erotella enemmän roskia,vähän kuin Suomessa tai sinnepäin ainakin;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi mitä ympäristötietoa saankaan, kiitos. Siis ei ainoastaan Kyproksella roskata. Jospa tännekin saataisiin edes joillekin pulloille pantit. Luulen, että arkeologit tuhannen vuoden kuluttua eivät tarvitsisi enempää pulloja ja tölkkejä Kyproksen luonnosta. Kyllä se meillä Suomessakin kauan kesti, odotellaan. Ali

      Poista
  3. Ärsyynnyn roskaamisesta, itse kun yritän kierrättää ja olen opettanut lapsille aikoinaan, että yhtäkään roskaa ei heitetä maahan! Olen asunut Singaporessa, mikä on varmaan maailman siistein miljoonkaupunki, kierrätyksessä kyllä jäljessä vielä ja käyttävät muovipusseja ihan kamalasti, kaupoissa kassat pakkaavat tavarat lukemattomiin muovipusseihin.. :( mutta ympäristö on siisti. Espanjassa kiinnitti huomioni roskiin teiden varrella, no olin jotenkin ajatellut että espnajalaiset olisivat sivistynyt kansa ja hoitavat roskansa/jätteensä roskiksiin.. Jonkinnäköistä kierrätystä löytyy, mutta ei Suomen luokkaa... Mitenköhän ne EU:n direktiivit ym siitä sanoo... :O No tästä tuli tälläinen purkaus koska aihe niin ärsyttää :D
    Mukavaa viikkoa kuitenkin! T. Uusi lukija :D

    VastaaPoista
  4. Tervetuloa uusi lukija! Hyvä kun aihe kolahti, itse olen aiheesta saanut kolhuja ja mustelmia. Siksi kirjoitankin. Aurinkoista viikkoa sinulle. Ali

    VastaaPoista
  5. Ihiminen tuhuaa ite pikkuhilijaa maan misä asustaa....

    VastaaPoista
  6. Toivoa voi, että niin ei tapahdu kuitenkaan. Ali

    VastaaPoista