keskiviikko 8. joulukuuta 2021

Sade, uusia näkyjä, nuorennusleikkauksia!

 

Koronasta ja Omikron`ista huolimatta luonto jatkaa eloaan. Saimme syksyn ensimmäisen oikean sateen tänne Limassolin alueelle 7.12. Kevät herää, saamme jouluksi sittenkin syklaameja!            Villifenkoli, Foeniculum vulgare


Kevään herääminen on tänä syksynä hiukan myöhässä. Ennen tähän aikaan olen saanut luonnosta villlifenkolin ihania pehmeitä versoja ja kiiltomalvan lehtiä. Nyt napsin joskus villifenkolin korkeista vanhoista versoista kukkanuppuja ja siemeniä. Kyllä se on totta, että ne raikastavat suun ruuan jälkeen!


            Kiiltomalva, Malva sylvestris


Kiiltomalvan lehdet ovat mainioita pinaatin korvikkeita, sisältävät jopa pinaattia vähemmän nitraattia. Joulukuussa kaksi vuotta sitten kiiltomalvalla jo herkutteli myös Putkikärsäkäs!


            Rosmariini, Rosmarinus officinalis


Ilmaston lämpeneminen vai helppohoitoisuus? Mistä johtunee muutokset uusien kerrostalojen ja tornitalojen pihaistutuksissa. Yleisin kasvi näyttää nyt olevan rosmariini. Kyllä, ulkonäöltään erilaiset rosmariinit, riippuvaoksaiset, paksuoksaiset, ja maata myöten leviävät rosmariinit. Rosmariini on hidaskasvuinen, ei tarvitse leikata usein, eikä vaadi paljon vettä.


            Arabiansulkahirssi, Pennisetum setaceum

Toinen uusi näkymä on sulkahirssin käyttäminen runsaasti pihaistutuksissa, arabiansulkahirssistä on myös kehitetty erilaisia lajikkeita. Näkee myös paljon eri heiniä, kauniita, korkeita, tuuheita.


Palmut saavat nuorennusleikkauksen, aika vauhdilla kaikki käy. Ei aikaakaan, kun näkymä on aivan toinen. 


Kaikki vanhat lehdet on maassa. Miten ihmisten nuorennusleikkaukset on niin aikaa vieviä? Ja tulostakin joutuu odottelemaan.


Kohta jakarandan pitkille oksille käy samoin, kaikki pois. Ei tämä puu kuki ensi kesänäkään, vain kerran olen tässä puussa ennättänyt syksyllä näkemää kukkaterttuja, silloinkin pian tuli ”viikatemies”.

                JakarandaJacaranda mimosaefolia.  Kukkiva jakaranda on sininen silmänilo.


Loppusiivous onkin jo toinen juttu. Siihen tarvitaan riuskoja miehiä ja lihasvoimaa. Sitä löytyy vierastyöläisten hartioista. Nämä aina kohteliaasti hymyn kera tervehtivät miehet eivät karsasta näitäkään hanttihommia.

Vieläkin vuosien jälkeen jää ihmettelemään tätä valtavaa kasvien leikkaamista, kasvukausi on niin pitkä toisin kuin Suomessa. Mikähän kasvi vaatisi tai edes kestäisi meillä Suomessa tällaista kovaa leikkausta? Täytyy oikein miettiä, kyllä meillä varmaan olisi samoin leikattavaa.


Iltamaisemamme on nyt aika outo, pienet huiskat röpelöisten varsien päässä. A


4 kommenttia:

 1. Kiva että saitte sadetta , ja mekin saimme viime viikolla, ja heti nousi vihreää maasta mutta kiiltomalvaa ym, saan vielä odotella pitkään.Minäkin rakastan kiiltomalvaa ja käytän sitä ahkerasti,mutta tässä lähialueellani sen kasvupaikat pienenevät koko ajan kun rakennetaan niin paljon. Tänään meillä on ollut kamala hiekkamyrsky, tuulen nopeus 50-60 km, ja olohuoneen ikkunapaneelien edessä kasvavat jakarandat todellakin huojuivat.Niitä kynittiin kunnolla keväällä, niin että oli vain oksien tynkiä, mutta nyt ovat taas niin tuuheita , ihan ihme että kasvavat niin nopeasti. Tosin niihin ei ole tullut kukkia ,toisin kuin puistossa olevat jakarandat, joita ei ole leikattu yhtä ahkerasti.Ja minäkin aina ihmettelen täällä sitä puiden leikkausintoa: esim, meidän kotikadulla yhden talon edessä olevat tuuheat puut , 6 kpl, leikattiin viime kuussa niin että tynkä vain jäi,mutta jo nyt niissä näkyy uutta kasvua, ja kokemuksesta jo tiedän että ovat keväällä taas tuuheita. TUota arabiansulkahirssiä on tässä kadun toisella puolella olevan uuden toimistorakennuksen puutarha-alueella. Ja rosmariinia taas kodin edessä olevassa puistossa, sitä yrttiä ei tarvitse koskaan ostaa-Mukavaa viikon jatketta teille Kyprokselle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun pohdit näkemääsi. Kun on pitkään jossain näkee muutokset toisin kuin viikon lomalla.
   Kyllä sade sai kevään alkamaan, männytkin tuoksuvat, nekin on havahtuneet elämään. Aivan vähän olen jo bongannut kiiltomalvan lehtiä, ensi viikolla jo varmaan kasvavat ja joutuvat suomalaisten herkuksi. Joululaulujen aikaa elämme, radiosta soi joulunodotuksen tunnelmaa, Jouluradio. Hyvää joulunodotusta sinulle, elämä on koronasta huolimatta elämisen arvoista ja hyvää!

   Poista
 2. Jopas siellä ollaan hanakoita parturoimaan...olisikohan joku paikallinen ajatusmalli kauneudesta?😊
  Ihanasti kyllä viheriöi muissa kuvissasi.

  VastaaPoista
 3. Niin, ajatusmalli kauneudesta, ei kai. Kun näkee palmuja, joita ei kynitä näin, ovat ne kyllä kovin rumia ruskeine roikkuvine lehtineen. Kyllä nämä kohtan kasvavat kauniiksi, vaikka nyt ovat kynittyjä. Hyvää joulun odotusta!

  VastaaPoista