keskiviikko 27. lokakuuta 2021

Uutta kohti päivästä päivään

Elämä täällä tuntuu jotenkin vielä hiukan oudolta. Tekeekö vuoden tauko tämän, vai Suomen uutisissa päivittäin oleva koronainfo? Pitääkö tuntea huonoa omaatuntoa, välinpitämättömyyttä vai oman valinnan tuomaa levollisuutta? Ehkä kaikkea näitä vuorollaan.

Koronatilanne on tällä hetkellä aika maltillinen täällä, uusia tartuntoja 100-200 päivässä.

'

Patojärven vesi on vain 17,6% täydestä, mutta kalastajia se ei haittaa, eikä kalojakaan!Tältä näyttää Akrountan kylän kuiva patojärven lahti, kiviä, kuivaa halkeilevaa savea.Tässäkö muka kukkivaa ketoa, unikkoja ja keltaisena loistavaa kruunusuvikakkaraa, ei kai.


Luonto on kuivaa, on kai joskus aikaisemminkin vuosien aikana ollut näin. Yleensä on jokunen sadekuuro tullut lokakuussa, ja joutomaat ovat heränneet kasvuun. On sitä suurempi ilo nyt, kun joku vihreä verso yllättää pölyisessä kuivassa maassa ensimmäisen sadekuuron jälkeen. Sitä on kiva odottaa ja yllättyä sitten. 

Pyöräretket ovat vieneet meitä entiseen tahtiin tutkimaan näkymiä. Paljon on muuttunut, paljon on jämähtänyt paikoilleen, vaikka olisi pistänyt muuttua.

Täällä meitä suomalaisia ei taida montaa ollakaan, ei tämä ole Espanja eikä Thaimaa. Ehkä marraskuussa ilmestyy jokunen lisää, ja ainakin tammikuun alussa saapuu vakioryhmä meikäläisiä neljäksi kuukaudeksi tänne.Oma kirkkomme, Katariinan kirkko odottaa suomalaisia taas laulamaan ja tapaamaan toisiaan. 
Turistipappi saapuu joskus, ei ole vielä siitäkään tietoa. Uskotaan, että saapuu kuitenkin, joskus.Luonnossa on harvoja kukkijoita, Nukkahulluruoho, Datura innoxia on niistä yksi. Sen kukka kestää vain puoleenpäivään lämmön nitistäessä nyt sen loiston.Toinen kuivuuden keskeltä ponnistava on pikkukukkainen Rikkaheliotrooppi, Heliotropium europaeum. Se melkein hukkuu kulottuneeseen ympäristöönsä vaivoin erottuen kuivista korsista.


Limassolissa rannan ravintolan ruohokatto voi hyvin, nauttii säännöllisestä kastelusta. Vallitseva kasvi siinä näyttää olevan Arabian sulkahirssi, Pennisetum setaceum.


Joulutähteä, Eubhorbia pulcherrima, ei vielä kiinnosta lähestyvä joulu, ei hötkyile, siihen on vielä riittävästi aikaa, ennättää vähemmälläkin saada punaista joulunväriä. Saattaa olla oikeassakin.


Pienessä Agia Varvaran kirkossa oli kaste, saimme hetken iloita kasteväen mukana kirkon pihalla.


Olen taas perustamassa oman pikkuisen pihani kukkivaa maailmaa. Uusi löytöni on tämä ilosilmä, Viisikki, Egyptiläinen tähtikukka, Pentas lanceolata. Ostin muutaman erivärisen, katsotaan miten ne sietää minun hellää hoitoani. 

A


5 kommenttia:

 1. Olkaa siellä turvassa koronalta aivan levollisin mielin.
  Minäkin tykkään siitä,että lapseni ja lapsenlapseni on paremmin turvassa virukselta Kreetalla tällä hetkellä.
  Mielestäni poistivat rajoitukset aivan älyttömään aikaan täällä kotimaassa.Nyt saa jo pakollisten bussissaolojen ja kaupassa käyntien yhteydessä väistellä jatkuvasti kasvavaa,maskitonta joukkoa,ja arvuutella ketkä heistä ovat vielä rokottamattomiakin.
  Kyllä olisi saanut maskit olla vielä kaikilla kevääseen asti,nyt kun influenssakausikin alkaa.Turhaan rasitetaan äärirajoillaan työskentelevää hoitohenkilökuntaa vielä entisestään.

  Sateiden jälkeen saatte taas nauttia siellä luonnon uudesta heräämisestä.Kreetalla satelee jo kuulemma.
  Kiitos taas mielenkiintoisista kasvitiedoista!
  Mukavaa lokakuun loppua!♥️

  VastaaPoista
 2. Kiitos Mirjam-Matilda, ymmärrän huolesi bussissa vallan hyvin. Pidäthän itse maskia.
  Meilläkin on pieni sateen mahdollisuus nyt muutaman päivän ajan, jospa saadaan vettä. Kaksi viikkoa ja joutomaat vihertää, puut ja pensaat puhdistuu pölystä. Hyviä lokakuun loppupäiviä!!

  VastaaPoista
 3. Mukavaa katsella näitä kuvia meren Välimeren toiselta puolelta. Teillä on yhtä kuivaa kuin täällä: huhtikuun jälkeen on satanut kerran, toissa viikolla, mutta ei sitä sadetta silloin paljon edes tullut. Toivotaan että saamme sadetta, sekä Kyprokselle että tänne. Kaunis on tuo kirkkonne sisältä, ja kauniita kukkakuvia.,Sulkahirssi on tuttu, ja muistaakseni olen nähnyt myös tuota kaunista tähtikukkaa. Kaunista lokakuun loppua Kyprokselle:)

  VastaaPoista
 4. Piti vielä sanoa että hyvä että koronatilanne teillä siellä maltillinen. Täällä ae on nyt hyvä, sillä luvut alenevat koko ajan, mutta rajoitukset, kuten maskipakko kaikkialla sisätiloissa, ja busseissa etenkin, voimassa, samoin kuin monet muut rajoitukset. Yhdyn tuohon Mirjam-Matildan huoleen siitä että maskittomia näkee yhä enemmän, ihan älytöntä !

  VastaaPoista
 5. Saimme eilen sadetta! Kolme ripsua, ei oikein sateen tuoksuakaan tullut, mutta ne mustat luikertelevat madot riemastuivat, niitä ilmestyi jalkakäytäville ja jopa ulkoseinille! Aamulla kaikki olivat kodonneet, hyvä. Mutta kaksi yöperhosta on ilmestynyt terassin seinälle, siitä iloitsen. Nyt on luvassa maanantaiksi oikeasti sadetta, odotellaan. Iloitaan ja toivotaan, hyvää viikonloppua!!

  VastaaPoista