sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Kypros odottaa

Tässä vaiheessa, kun tuleva talven matka Kyprokselle on jo järjestyksessä, nousevat paikalliset olosuhteet taas ajatusten pintaan. Kuinkahan kuumaa, kuinka kuivaa, kuinka paljon muutoksia olosuhteissa on tapahtunut? Onko vuosien asunto kokenut muutoksia, kai se on olemassa?

Vilkaisu säätietoihin osoittaa, että onnellisten saarella on taas ollut eteläisen lämmintä. Varmaan moni kesälomailija on joutunut läträämään aurinkovoidetta nahkaansa litratolkulla, elleivät sitten ole osanneet varautua muutamaa viikkoa ennen tuloa runsaalla D-vitamiinipaukulla. Yli 35 asteen lämpötiloissa eivät kuitenkaan pohjoisen lapset ole niitä virkeimpiä!


Lämpötilat ovat kesä kesältä lähes samanlaisia, yhtä kuumia, mutta juoma- ja kasteluvesi on joskus varsin vähissä, onhan vettä jouduttu säännöstelemäänkin. Nyt näyttää vesitilanne liukuvan hälyyttävään suuntaan. Vielä on odotettaviin sateisiin aikaa yli neljä kuukautta ja tällä hetkellä on eteläisissä altaissa vettä parisenkymmentä prosenttia täysistä ja Germasogeian altaassa alle 20% , kun viime vuonna samaan aikaan täyttöaste oli lähes 65%. Tuo viittaa kuivaan talveen putkistoissa ja säännöstelyyn.


Germasogeian altaan pohjoisosassa on varmaan paljastunut pohja. Tuo näkymä muistuttaa kuun pintaa. Luontopolkua ei ympäröikään vesi, vaan harmaa halkeileva kuivunut savi. Kalastajat ovat saaneet siirtyä eteläisiin syvimpiin kohtiin, jos siellä ovat ollenkaan. Edellisen kuivan kauden tullessa eräs kalastaja kahlasi syvempiin vesiin ja jäi pohjaliejuun kiinni. Helikopterin avustamana hänet ongittiin kuivalle maalle.


Jalo- ja harmaahaikarat ovat luultavasti muuttaneet muille altaille, joissa vielä on vettä riittävästi, ellei sitten olekin niin, että vähenevä vesi paljastaa helppoa ravintoa niille.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti