maanantai 13. tammikuuta 2020

Veden juhlaa!



Taas saimme elää tämän hurmoksellisen ajan. Saaren patoaltaat ovat toinen toisensa jälkeen lyhyessä ajassa täyttyneet. Ylivuoto oli taas iso yllätys, vesi hakee tiensä aina alaspäin, aina.
Me suomalaiset se tiedetään, meillä joen ylitse johtavat sillat on tehty niin, että vedellä on tilaa ja liikenteelläkin joen yli.


Täällä jokiuoman ylittävät sillat ovat matalalla jokiuoman yllä. Ehkä rakentajatkaan eivät uskoneet, että siinä kuivassa uomassa koskaan kohisten vettä syöksyisi. Tässä vaiheessa ne sillat jäävät veden alle, osa hajoaa ja kulku loppuu siihen paikkaan. Me tiedämme tosin vain yhden patoaltaan alapuolisen jokiuoman ja sen sillat. 












 Tämä Germasogeian patoallas on aikoinaan v. 1968 rakennettu entisen Jugoslavian patoinsinöörien suunnitelmien mukaan.











Hauskaa meillä on ollut kun yritämme löytää ylityspaikkoja. Aikaahan meillä on poukkoilla etsien ylipääsyä. Sateiden jälkeen vuorilta valuva vesi saavuttaa patoaltaan vielä päivienkin päästä, joten veden pinta kohoaa vielä sateiden tauottua.





























Ja aina on niitä, jotka kiertävät näppärästi kieltopuomin ja uskovat selviävänsä autolla pienestä vesiajelusta. No, paloauton auttavien miesten avullahan sekin hoituu.






























Autojen parkkialue yleensä kuivassa jokiuomassa on muuttunut kosteaksi.







Mitenkähän suomalainen vesi-insinööri näitä hommia ratkaisisi? Pysyisikö suomalaisen suunnitelman mukaan vesi jokiuomassaan tässäkin tilanteessa? Tuntuu kyllä, että pysyisi, ehkä täälläkin opitaan. 
A















6 kommenttia:

  1. Täällä oli viime viikolla ihan hurjia sateita, ja pohjoisessa kuulemma enemmän kuin vuosiin. Mutta oli myös tulvia ja ihmismenetyksiä liian lyhyessä ajassa tulleen suuren vesimäärän vuoksi. Mutta hyvä että tulee vettä kun usein sitä tulee liian vähän:)

    VastaaPoista
  2. Täällä ei mitään suurempaa ongelmaa ollut, vain nuo sillat ja jokiuoma. Siis teillä satoi rankasti ja äkkiä, se on aina pahempi asia. Siihen ei osaa varautua, eikä usko, että vaara vaanii.

    VastaaPoista
  3. Ja ajattele,että Suomessa on vielä otettava huomioon jäätyminen ja sen tuoma laajeneminen ym.seikat!😊Niin monissa asioissa sitä on oppinut arvostamaan kotimaan tietotaitoa,joskin nyt täälläkin alkaa olla huolestuttavaa lipsumista rakentamisessa.On teillä siellä vettä!😊

    VastaaPoista
  4. Niin, oikeassa olet, paljon olisi tarkennettavaa. Nyt on veden tulo jo patoaltaasta rauhoittunut, mutta korjaustöitä kunnan työntekijöillä riittää. Minä tietenkin odotan, miten kasvit on selvinneet jokiuoman reunoilla, osa lähti veden mukana, mutta uusia kasvejakin voi ilmestyä!

    VastaaPoista
  5. Voi millaiset tulvat! Kyllä siinä saattaa korjaustöitä riittää kun vesi laskee. Toivottavasti ei kuitenkaan pahaa tuhoa noista tulvista tulisi! Peukut pystyyn:) Täällä suomessa on ollut oudoin talvi ehkä ikinä, meillä ei nimittäin ole vielä yhtään lunta:) Tänäänkin mittari näytti +6 ja maa vaan paistaa vihreänä.. Mukavaa tammikuun jatkoa!

    VastaaPoista
  6. Niin, aika kumma on Suomen talvi nyt. Radiosta tuli juuri ohjelmaa kasvien selviämisestä tänä talvena. Ei täällä mitään muuta vahinkoa tuosta patoaltaan ylivuodosta tullut kuin korjaustöitä. Jospa oppisivat uskomaan, että patoallas voi täyttyä uudelleenkin. Ehkä oppivat. Nyt on jo korjaustöitä hiukan aloitettu, hiukan. Mukavaa tammikuuta myös itsellesi!

    VastaaPoista