lauantai 19. maaliskuuta 2016

Kyproksen luontoa

Kolme kaunotarta
Maaliskuun ehdottomat puukaunottaret ovat Juudaksenpuu, Cercis siliquastrum, Korallipuu, Erythrina tomentosa ja Kirjobauhinia, Bauhinia variegata. Kaksi ensimmäistä ovat kesävihantia, mutta kirjobauhinia säilyttää lehtensä läpi vuoden. Näitä puita ei vaatimattomuus maaliskuussa vaivaa! Ne aivan huutavat loistavalla värillään ja kukkarunsaudellaan.
Juudaksenpuu kurottelee aniliininpunaisia kukkaoksiaan korkeuteen, osa oksista taipuu kuitenkin alas kulkijan poimittavaksi.
Korallipuu kukkii suurin oranssiin vivahtavin jykevin kukkatertuin. Vahvat oksat ovat kukkia ja nuppuja aivan täynnä kukinnan alkaessa.
Kirjobauhinian kukat kohoavat korkeuteen, mutta niitä putkahtaa aika alas melkein rungosta. Sen kukinta-aika on pitkä, maaliskuusta vuoden loppuun. Pari kuukautta se kerää voimia uutta kukintaa varten. Näitä puita ei voi olla huomaamatta, jos katseensa tiestä kohottaa. Tuoksu ei kulkijaa pysäytä, vaan silmiinpistävä värimaailma sen tekee.




Juudaksenpuu on peräisin täältä Välimeren alueelta ja Länsi-Aasiasta. Se on suosittu koristekasvi runsaan ja kauniin punaisen kukintansa ansiosta. Vuorikylissä näkee pieniä juudaksenpuita istutettuna kylien pihoilla ja pikkupuistoissa. Sen oksat ovat hennompia, kukkien aikaan se on vasta saamassa lehtiä. Nämä hentoiset uudet lehdet muistuttavat hiukan kotoisan lehmuksemme lehtiä, siis hiukan sydämenmuotoisia. Kukkia varisee sitä myötä kun uusia puhkeaa loistoon, niitä tuntuu tulevan yhä lisää, alla oleva heinikko punertuu kauniisti.



Korallipuu on kotoisin Itä-Afrikasta, se loistaa värillisenä tukevine harmaine oksineen täysin lehdettömänä, se jatkaa kukintaansa vielä lehtien puhjettuakin jonkun aikaa, Oksissa on harvakseen jykeviä piikkejä. Sen lehdet ovat kolmiosaisia, sitten kun niiden aika koittaa. Kun korallipuu pudottaa kukkiansa on maa sen alla täynnä kuin suuria oranssin värisiä papukaijan nokkia.



Kirjobauhinia on kotoisin Etelä- ja Kaakkois Aasiasta. Se tunnetaan myös nimellä kamelinjalka, sillä sen lehdet ovat kuin kamelin jalkapohjat. Se on suosittu koristepuu subtrooppisessa ilmastossa, siitä saadaan myös maustetta, jota käytetään Pakistanissa ja Intiassa. Näyttävät kukat ovat punaisen erisävyisiä, vaalean - kirkkaan punaisesta lähes valkoiseen. Siinä on jopa mietoa tuoksuakin. 

perjantai 18. maaliskuuta 2016

Yhtä juhlaa

Kypros kuuluu niihin eteläisen Euroopan maihin, joissa osataan juhlia mitä ihmeellisimmistä asioista. Kuuluvatkohan suurin osa juhlista kirkollisiin menoihin vai onkohan muita karkeloita vielä enemmän?





Tässä pääsiäisen paikkeilla, kun otetaan huomioon ortodoksiperinne, juhlitaan oikein kunnolla, sillä ennen pääsiäistä vietetään paastoaikaa, johon kuuluvat monet menot. Ennen paaston alkua siellä täällä nousee kotien ja teollisuuslaitosten pihoista yhdessäolon grillisavut. Tsiknopempti - Τσικνοπέμπτη - on lihan grillijuhla 11 päivää ennen vihreää maanantaita. Sitä voisi kuvata meidän laskiaistiistailla, vaikka se onkin torstaina. Toisaalta sen juuria on varmaan englantilaisessa noin saman ajankohdan pannukakkupäivässä.


Vihreä maanantai määritellään 50 päivää ennen pääsiäistä ja se on oikea yhteisen juhlan päivä. Kaikki kynnelle kykenevät suuntaavat kulkunsa puistoihin ja muille nurmille, jonne viritetään suuret pöydät, jotka notkuvat grilliherkuista. Nyt grillataankin mustekalaa ja vihanneksia, eikä lainkaan lihaa tai kalaa. Tansseja ja pelejä harrastetaan musiikin soidessa kaikkialla joko radioista tai orkestereiden esittämänä. Ja leijat lentävät taivaalla !
Sitä ennen on suuri karnevaali, jossa suurena moni-ilmeisenä kulkueena kuljetaan läpi kaupungin. Tapahtuma Limassolissa on satojen ihmisten miehittämä ja se huomioidaan laajalti myös mediassa maan ulkopuolellakin. Suurta karnevaalikulkuetta viikkoa ennen oli lasten karnevaali, jossa jo ryhmien osallistujamäärää oli rajoitettava väkimäärän paisuessa liian suureksi. Sisääntulotien ruuhkasta päätellen osallistujia tuli myös Limassolin ulkopuolelta.   

torstai 17. maaliskuuta 2016

Kyproksen luontoa

Myskisorsa, Cairina moschata
Melkoinen yllätys on luonnossa liikkujalle kohdata myskisorsa jokiuoman kivikossa. Vielä suurempi yllätys on kohdata kaksi myskisorsaa! Näin voi käydä, luonto tarjoaa ihania yllätyksiä, jos sattuu oikeaan paikkaan ja oikeaan aikaan. Eihän tällaista lintua suomalainen luonnossa tunnista, mutta onneksi on lintuihmisiä, jotka auliisti jakavat tietoaan. Kiitos heistä. Monena päivänä tällaista täytyy käydä kurkkaamassa, ja sitten yks kaks se onkin poissa eikä enää näyttäydy.

Muutaman viikon kuluttua putkahtaa toinen myskisorsa uiskennellen kuuden kilometrin päässä patojärven lahdelmassa. Pari viikkoa se soutelee hiljalleen madaltuvassa patojärvessä. Ja yllätys, tämä uros piipahtaakin viikon matkalla jossain, käy noutamassa salaisesta paikasta morsiamen ja nyt on kaksi myskisorsaa, jotka uiskentelevat kylki kyljessä. Kevättä ilmassa selvästi! Kesällä niitä on sitten toivottavasti pienokaisten kera kymmenkunta, jos kaikki mukavasti sujuu.

Myskisorsan kesytyshistoria ulottuu kauaksi ennen Kolumbuksen saapumista Amerikkaan. Nykyään myskisorsa, joskus myös myskiankaksi kutsuttu, on yleinen puistolintu. Sitä kasvatetaan ja jalostetaan erittäin yleisesti ympäri maailmaa, myös Suomessa, lihansa vuoksi ja puistolammikoiden koristeeksi. Villiintyneitä myskisorsia tavataan Uudessa Seelannissa ja Euroopassa ja nyt todistettavasti siis Kyproksella.
Luonnossa myskisorsat ovat hyviä lentäjiä, mutta tarhaoloissa lentolihakset jäävät heikoiksi.


tiistai 15. maaliskuuta 2016

Kyproksen luontoa

Kyproksella on muutakin kiinnostavaa, Kyproksen kasvimaailma on suomalaiselle luontoharrastajalle melkoinen yllätys.
Kuivan, kuuman kesän ja pitkälle syksyyn venyvän kuivan kauden aikana kasvimaailma vähenee. Kesän kasveja löytyy kuitenkin vielä marraskuussakin, ja jo joulukuussa alkaa kevään kasvien ilmestyminen. Siis syksy ja kevät lyövät kättä toisilleen! Tähän seikkailuun on hauska heittäytyä ja tehdä löytöjä, kuin kirpputorilta. Ei koskaan tiedä mitä kulkija löytää. Sydämensä luonnolle menettänyt saa kokea pettymyksiä, mutta vieläkin enemmän iloisia yllätyksiä.
Maaliskuun eräs erikoisuus luonnossa on Kyproksen endeeminen Esparsetti. Sen vaatimattomuus risujen seassa pilkottaessa ei paljoa kerro itse kasvista. Ei sen kukatkaan pistä huolettoman kulkijan silmään, se odottaa löytäjää ja palkitsee tarkkasilmäisen erikoisilla
kukillaan. Kuivana keväänä se nousee vaatimattomana, mutta kohoaa selvästi komeampana talvisateista nautittuaan. Sen kaverina pistelevät kulkijaa piikkiset Kaprispensaan pitkät taipuisat oksat, jotka ennättävät naarmuttaa sekä käsiä, että sääriä kameran käyttäjältä. Maaliskuussa se on vielä pääosin lehdetön joten saattaa jäädä huomaamatta ennen kuin on myöhäistä.    

Sateet tulivat

Ne turistit, jotka tulevat vain kesäviikkoja viettämään Kyprokselle eivät tiedä Kyproksen sateista mitään. Kesä on aurinkoinen ja suorastaan kuuma. Täysin aurinkoinen aika alkaa jossain huhtikuun paikkeilla ja päättyy syksyn mentyä, marraskuun alussa viimeistään.

Saarella on 18 eri suuruista patoallasta, jotka normaalivuosina pysyvät vettä tuottavina keväästä toiseen. Kuitenkin muutama erittäin kuiva talvikausi aiheuttaa veden vähenemisen jopa kuivuuteen asti. Siksi talven sateita odotetaan täällä suuresti. Sade ei ole surkuteltava asia. Vain sateen avulla nousevat kukoistamaan kesällä ruskeaksi kulottuneet maisemat. Jo ensimmäisten syyssateiden jälkeen on havaittavissa hento vihreä maanpeite, joka saattaa kuitenkin lisäkuivuuden jatkuessa palaa karrelle.

Joulukuun sateet saavat kesällä laskeneiden patoaltaiden vesimäärän hienoiseen kasvuun ja pikkuhiljaa täyttymään uudelleen, joskus jatkuvammat sateet jopa ylivuotoon asti. Tällä hetkellä patoaltaiden täyttöaste on 18 - 100% ja keskimäärin vettä on 49%.  

Yhteiset riennot

Limassolissa on suomalaisten yhteisiä viikottaisia tapahtumia runsaasti.

  Dassoudin rannan tuntumassa kerääntyy viikottain ryhmä pelaamaan mölkkyä ja kisassa otetaan mittaa sekä miesten, että naisten sarjoissa. Kisa on siitä mukava, että joka kerta on mahdollista vaikkapa ensikertalaisen voittaa.
Pelillistä jännitystä voi hakea myös minigolfista, jota myös pelataan viikottain Valana-hotellin kentällä.
Lisääntyvää kiinnostusta on saanut karaoke, jota harrastetaan suomalaisten suosiman Estella-hotellin aulassa. Samassa paikassa on jo vuosikausia pidettu yhteislauluiltoja.


Sunnuntait ovat olleet turistien suosimana kirkkopäivänä katolisessa Katariinan kirkossa, jossa on ollut luterilainen jumalanpalvelus ja sen jälkeen yhteiset kirkkokahvit.  

maanantai 14. maaliskuuta 2016

Talvituristit

Välimeren ympäröimä Kyproksen saari on kolmanneksi suurin Sisilian ja Sardinian jälkeen.  Kyprokselle tuodaan suorilla lennoilla suomalaisia kesäisin kevään rospuuttokauden jälkeen ja syksyn kurakausia ennen.  Silti monet suomalaiset mielivät Kyprokselle juuri talven ajaksi.  Talven 5 - 6 kuukautta ovat luonteeltaan hyvin Suomen kesän tapaisia, niin lämpötiloiltaan kuin sateiltaankin.  Loka-marraskuussa viikon matkalaiset saavat lähes kokoaikaista aurinkoa, mutta keskitalvella on sateisempaa ja taas huhtikuussa aurinko paistaa kaiket päivät.
Vaikka lennot ovat talvisin välilaskullisia, saapuu tänne Kyprokselle yhä uudestaan joukolla suomalaisia viettämään talvea, jossa ei ole liukasta, sohjoista tai pimeää.  Suosittuja talvipaikkoja ovat Limassol, Agia Napa sekä lentokenttäkaupunki Pafos, kuin myös jossain määrin päälentokenttää pitävä Larnaca.  Jotkut haluavat ja viihtyvätkin  pääkaupunki Nikosiassa.